We vertrokken vrijdagmiddag om 13u45 richting Almere om familie te bezoeken, van daar vertrokken we om 15u45, dat hebben we geweten, diverse kilometers tussen de file doorgereden. Ik kan niet anders zeggen, dat ik 99,99 % van de automobilisten die in de file stonden een compliment  moet maken, daar zij ons keurig lieten passeren. Een heel verschil met een jaar of 3, 4 geleden.


Op het landgoed “De Barendonk” werden we opgevangen door Marianne die ons de slaapplek wees, we hadden het slechter kunnen treffen, er was bij de indeling duidelijk rekening gehouden met de leeftijd, zodat  Loes en ik een kamer voor ons zelf hadden met (niet onbelangrijk) een toilet op loopafstand.

Volgens de planning zou er om 19.00 uur een heerlijke maaltijd uit grootmoeders tijd geserveerd worden. De maaltijd was dan ook meer dan voortreffelijk, diverse soorten vlees, zuurkool, hutspot, boerenkool, hachee en hete bliksem, dit recept was mij onbekend, maar ik ben dan ook niet van grootmoeders tijd. Het weer en de temperatuur waren zodanig dat het een openluchtfestijn werd, dat tot in de late uurtjes duurde, zodat het bier niet voor niets meegenomen was.

Zaterdagmorgen gestart met een heerlijk ontbijt, daarna op pad.

Omdat zowel Bruun als ik tot de “Garminlozen” behoren waren we blij dat we achter Hans aan mochten tuffen. Hoe we gereden zijn weet ik niet, wel viel me op dat in Brabant de schaalvergroting ook toegeslagen heeft, we reden van dorp naar dorp, maar het was allemaal gemeente Boxmeer.  Opgestoken werd er in Lottum, waar er naast de koffie ook nog de nodige vlaaien werden weggewerkt. In Lottum namen we de veerpont over de Maas, waar het raadzaam was om boven op de helling (zeker 20 %) te wachten tot je er zeker van was dat je met de pont meekon. Vanhier ging het naar Venlo, ik weet ook dat we door Broekhuysen zijn gegaan, de naam viel me op, omdat we al lang en breed in Duitsland reden. Via, Via gingen we op Xanten aan. Waar we in het historisch centrum al dan niet de lunch gebruikten.
Volgens “Wikipedia” kan Xanten beschouwd worden als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, die onder andere bewoond werd door Romeinse Veteranen van het nabij gelegen
Castra Vera. Deze legerplaats van een Romeins legioen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Germania Inferior. Meer informatie, zie Wikipedia. Genoeg voor mij om nog eens een  vervolgbezoek aan Xanten te brengen.

Hierna volgde een aantal ronden spoorzoeken, daar de Garmin ons (waarschijnlijk overdonderd door de vroegere Romeinse invloeden) alle kanten opstuurde, behalve de goede. Na op de kaart gekeken te hebben, uiteindelijk weer de route opgepikt en zonder problemen naar de camping in Beers. Tijdens de lunchpauze in Xanten misten we Aad, Ton en Pim. Op de camping kwamen we er achter dat de motor van Aad de geest gegeven had en door de ANWB was afgevoerd. Het merk zal ik hier niet noemen. Het was wel opmerkelijk dat Ton zijn motor spontaan aanbood aan Aad, dan wilde hij wel met Peter mee in de cabrio, daar Aad te lang zou zijn en dus niet in de cabrio zou passen. Zo zie je maar Aad wat je vriend voor je over heeft, over opofferingsgezindheid gesproken

‘s Avonds de traditionele barbecue, maar nu net iets anders. Volgens het stencil van de kampeercommissie een barbecue met een “middeleeuws Tintje”, wat de hoeveelheid vlees betreft klopte dat aardig. We begonnen met een soep, die werd opgewarmd in een ketel die in een driepootconstructie hing met een open vuurtje eronder, met een bot in het haar en een berenvel aan, zou het net echt geleken hebben. De barbecue was vervangen door een braai, de pan waarin het vlees werd geroosterd, had een diameter van minstens 1-1/2 meter, zodat er ruimte genoeg was voor iedereen om een kilootje of wat vlees te braden, echter na het stevige soepje was bij de meesten de eetlust al een stuk gestild. Verder was de maaltijd voorzien van prima smakende salades, kortom een culinair feest.

Door het prachtige weer, konden we dit buiten houden en  Pim zijn Indiaanse roots kwamen naar boven drijven, hij maakte een kampvuurtje waar menig opperhoofd jaloers op zou zijn, echter niet de eigenaresse van de camping, want die zag in haar gedachten het rieten dak van de boerderij in de hens gaan. Zij maakte met een emmer water resoluut een einde aan het vuurtje. Dit kon de pret niet drukken en de gezelligheid duurde nog langer dan vrijdagavond.

‘s Nachts regen en een paar onweersklappen. ‘s morgens weer het traditionele ontbijt, waar de afwas ook nu weer door de machine werd gedaan, zodat we redelijk op tijd konden vertrekken, ware het niet dat vlak voor het vertrek de sluizen boven werden opengezet.

Ook nu weer met Bruun achter Hans aangereden en er moet gezegd worden, het ging weer voortreffelijk, waar we allemaal gereden hebben weet ik niet meer, maar het prachtige stuk dijk langs de Rijn de z.g. Ooijpolder is me bijgebleven. Jammer dat we onderweg regen hadden.

In Ooij opgestoken, hier nog diverse optredens voor een goed doel, door tv-Nijmegen vastgelegd, misschien zien sommige van ons zichzelf op de tv terug. Via de snelweg naar het mooie landschap van de Betuwe, echter Hans was in het bezit van een zogenaamde “snelle Garmin” waarschijnlijk gekomen door het updaten, maar we verlieten de snelweg bij Rhenen en via de prachtige Veluwe ging het op Lelystad aan, waar we iets te vroeg bij het pannenkoekhuis “Dubbelop” arriveerden.

Het was het wachten zonder meer de moeite waard, van de eigenaar?? begrepen we de formule die hier toegepast werd, uniek in Nederland was. Prima eten, ik wist niet dat er zoveel combinaties mogelijk waren om een pannenkoek te bereiden en die ook nog prima smaakten en voortreffelijk personeel, voor wie geen moeite te veel was. “Dubbelop”een aanrader.

Om ca 18u30 vertrokken met Bruun richting wognum, Hans was al eerder op pad gegaan.
Kortom een prima weekend, mooie ritten, uitstekend verzorgd.
Hans bedankt voor het voorrijden.

Frieda, Gerda, Aad en Ton, bedankt voor het vele werk dat jullie verzet hebben om dit weekend te organiseren en te doen slagen,  ik denk dat ik namens alle deelnemers spreek. Op naar het volgende jubileum.

Loes en Wim