Om 09u00 naar Total Wognum, daar aangekomen waren we niet de eerste, maar ook niet de laatste. We vertrokken om ca 09u20 met een behoorlijk aantal motoren en één auto inclusief mops, dit mede dankzij het mooie weer en waarschijnlijk het feit, dat door de meesten van ons weinig motorkilometers op Texel gemaakt zijn.

Via de A7 naar Slootdorp, de N240 verder gevolgd naar de Haukes en de N99 langs het mooie Amstelmeer naar Den Helder, waar we ruim op tijd voor de boot van 10u30 aankwamen. Na voorgesorteerd te hebben om de boot op te kunnen, bleek er nog een groep van ons aanwezig te zijn. Nadat we de motoren geparkeerd hadden, zijn we naar het dek gegaan om tijdens de vaart over de Waddenzee uit te kijken. We konden Texel al zien liggen. Op het dek viel op hoe druk het was, we waren vergeten dat de herfstvakanties al begonnen waren. De bootreis stelde niet veel voor, zonder zeeziek te worden, waren we met 20 min. op Texel.

De verkeersborden gaven aan 50 km. in de bebouwde kom en 80 km. daarbuiten, dus ik dacht: “de rit over het eiland zal wel niet te lang duren.” Naar later bleek een foute inschatting.
Vanaf de boot naar Oude schild waar we bij de Brasserie Tx de koffiestop hielden. Tegelijk met ons kwamen er nog een paar leden van de MCW de parkeerplaats opgereden, zodat wat deelnemers betreft deze rit een toppertje was. De bediening liep zich het vuur uit de sloffen om de hele ploeg te voorzien van koffie al dan niet met gebak. De donkere serveerster was zo onder de indruk van de schoonheid van Bill, dat ze het dienblad vol met koffie liet vallen, Bill vond het niet erg, hij drinkt geen koffie.

Nadat iedereen het vochtgehalte weer op peil had gebracht gingen we op eilandverkenning uit. Via Nieuweschild, de Nes, Molenbuurt, Burgen naar Oosterend. Vandaar ging het naar de Cocksdorp, dat we links lieten liggen. Door naar de meest noordelijke punt van het eiland, de vuurtoren. Onderweg mooie uitzichten op het wad. Hier waren we niet de enige, op de parkeerplaats was nog ruimte om de motoren de stallen en voor de rokers onder ons om de beentjes te strekken en een peuk op te steken. Wij als niet rokers lieten dit aan ons voorbijgaan. Zelfde weg terug naar de Cocksdorp, het dorp doorgereden en koers gezet richting De Slufter, een prachtig stuk natuurgebied dat we nog kennen van vroegere bezoeken aan Texel, ook hier drukte volop. Via, via naar De Koog, waar de snelle jongens onder ons al een parkeerplaats gevonden hadden, onze motoren konden er ook nog bij. Op het terras van restaurant Het Biervat de inwendige mens versterkt. Zoals gebruikelijk tegenwoordig in de horeca, moest alles weer op één rekening, over klantvriendelijk gesproken. Gezien de borden bij de café’s, met opschriften als: zaterdagavond “zuipfeest” moet het daar in het weekend een aardig zootje zijn en kan het wel eens voorkomen dat er iemand doodgereden wordt door een dronken chauffeur. Wij hadden daar geen last van, het was nog te vroeg op de dag.

Vervolgens door de bossen naar het Loodsmansduin. Onderweg diverse vogelaars gewapend met kijkers en camera’s gezien, ons langzame tempo was nog te snel om de bijzondere vogels te spotten. Door het Hoornder Nieuwland weer naar het noorden, richting De Waal, langs de begraafplaats van de Georgiërs naar Oudeschild, waar we de route naar de boot weer terugvolgden.

Vanaf de boot terug richting Leeuwarden, via de van Ewijcksluis naar Kolhorn, hier was de brug over het kanaal voor alle verkeer afgesloten, dus voor de brug naar links en langs het Groetkanaal op Aartswoud aan en door naar Total Wognum. Waar we om ca 17u15 aankwamen. Ik denk dat we alle weggetjes van Texel aangedaan hebben, kortom een prachtige rit, mooie uitzichten en heel veel natuur.

Rob en Saco bedankt.

Loes en Wim