De jaarlijkse oefendag staat al jaren op het programma, nooit heb ik daaraan deelgenomen. Dus gaf ik me dit jaar daarvoor op. Om 11u30 vertrokken we vanaf de sportlaan naar het oefenterrein, bij het voormalig cart centrum in Hoorn-Noord. We waren met, ik schat 13 deelnemers, waaronder een aantal dames. 

De groep werd in tweeën gesplitst, ik zat in de groep die onder leiding van Pé begonnen met de snellere oefeningen.

De andere groep ging onder leiding van Ben de oefeningen doen die in langzaam tempo werden uitgevoerd. We begonnen met de snelle slalom, de pylonen stonden schat ik zo’n 4 meter uit elkaar, hier moesten we met  30 km/u in de 2e versnelling tussendoor slalommen.

Deze oefening werd uitgebreid met een rem oefening, aankomen rijden in de 3e versnelling met 50 km/u en vanaf een aangegeven punt remmen, tot we precies bij het volgende punt stil stonden. Ondertussen was het begonnen te motregenen, nadat we dit een aantal keren geoefend hadden, werd de rem oefening omgezet in een noodstop, ondertussen was de regen toegenomen en een mooie gelegenheid om de abs op mijn motor te testen.

Vervolgens deden we een uitwijk oefening, aanrijden in de 3e versnelling met 50 km/u, gas loslaten, om een paar pylonen heen en weer terug naar de eigen weghelft tussen een paar pylonen door. Daarna deden we nog een gecombineerde oefening, aanrijden remmen, terugschakelen, gas erbij en weer de slalom er achteraan.

Na de koffie werden de groepen gewisseld en gingen wij bij Ben aan de slag, zo goed als de oefening op snelheid gingen, zo slecht gingen de oefeningen op stapvoets tempo (in ieder geval bij mij). De ruimte om de achtjes te draaien, was behoorlijk aan de krappe kant, (volgens mij stonden ze vroeger verder uit elkaar, of is de wens de vader van  de gedachte??) ook de langzame slalom, waarbij de pylonen een meter of 2 uit elkaar stonden was erg lastig.

Het simpelste was uit de zogenaamde parkeerplek wegrijden, daarna had Ben een hele lastige oefening voor ons in petto, aanrijden ¾ cirkel maken en uitrijden tussen 2 pylonen door. Dit redde ik geen enkele keer. Dat het allemaal erg simpel was, liet Ben een aantal keren zien, zowel bij deze, alsook bij de andere oefeningen. Dat oefening kunst baart, was te zien in de groep, waar de meesten van ons, na wat proberen, het achtjes draaien etc. aardig onder de knie kregen. Jammer was dat het bleef regenen tijdens het 2e gedeelte van de oefeningen.

Om 14u30 stopten we ermee. Pé en Ben, hartstikke bedankt, ik vond het een zeer leerzame middag en zal niet weer 16 jaar wachten voor ik een achtje probeer te draaien, volgend jaar ben ik van de partij.

Wim B.